Arta din România

Mileniul I- de ce nu avem manifestări artistice în această perioadă?

Posted in arta veche by artistiromani on July 26, 2008

În mileniul I, în Europa s-au dezvoltat stilurile caroligian, ottonian, romanic …  Arta chineză a cunoscut o perioadă de înflorire în timpul dinastiilor Han, Tang şi Sung… Şi exemplele pot continua.  Pe teritoriul României, dacă încerci să găseşti cea mai mică urmă de creaţie artistică te izbeşti de un gol imens. 1000 de ani în care nu s-a făcut nimic… de ce?

Unii istorici de artă, mai binevoitori cosideră artă cele câteva urme de cultură materială din paleocreştinism, din perioada imperiului roman târziu descoperite pe teritoriul Dobrogei sau al Transilvaniei la Capidava, Garvăn-Dinogeţia, Păcuiul-lui- Soare etc. Monumentele datând din această perioadă  construite din lemn sau piatră,  erau spectaculoase. Alte urme de cultură materială descoperite, în special piese de ceramică, lucrată cel mai des manual, demonstrază un fel de stagnare a populaţiei. Decoraţiuniile folosite sunt cele vechi – motive ornamentale geometrice ca în preistorie, iar şlefuirea lasă de dorit.

Alţi istorici de artă, ceva mai realişti admit fără prea multă explicaţii că, în această perioadă, pe teritoriul României nu s-a făcut artă. Poate istoria explică lipsa creaţiei artistice în acest mileniu. A fost într-adevăr o perioadă tulbure din cauza fluxului mare al migratorilor. Avarii, maghiarii, bulgarii, pecenegii, tătarii etc. au năvălit constant în zona noastră. Războaiele cu migratorii au dus la o decădere a oraşelor şi un regres al economiei (practic viaţa ecnomică s-a destrămat). Aceste motive, precum şi lipsa unei autorităţi centrale solide au obligat localnicii să se exteriorizeze în manifestări foarte simple. Nu puteai sa te apuci să contruieşti catedrale sofisticate riscând ca în câteva zile zona să fie atacată de migratori şi în urma lor să nu mai rămână nimic. 

Abia spre sfârşitul secolului X se poate observa înflorire a arhitecturii. Dar sfârşitul secolului X se apropie deja de mileniul următor. Avem pe teritoriul României 1000 de ani fără artă, pe care istoria îi justifică. Probabil, acest prim gol de 1000 de ani ne-a lăsat să ne trăim Evul Mediu până la 1821…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: