Arta din România

Action Art în muzeu: Andrei Cădere – “Peinture sans fin”

Posted in expozitii, Secolul XX by artistiromani on October 26, 2008

 

Andrei Cădere (1934-1978) este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai artei conceptuale. Prin manifestările lui  performative a încercat să depăşească limitele spaţiale impuse de muzeu sau galerie. În 1967, a plecat la Paris, şi devenit cunoscut rapid în lumea artelor unde şi-a făcut intrarea printr-o strategie de “parazitare”. Se afişa la vernisaje şi evenimente, unde nu fusese invitat cu o bara de lemn în spate. Trasee calculate, dicuţii cu cetăţenii – toate construiesc o lume artistică în permanentă mişcare – action art. A conceput o permanentă legătură între artă şi viaţă.

 

 

Cădere era permanent însoţit de o bara de lemn rotund, formată din segmente colorate în două sau trei culori. Asamblarea bării o facea după un sistem elaborat de permutări ce conţineau invariabil o eroare. Era nedesparţit de aceste opere bizare, care, în timp au devenit emblematice pentru Cădere.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană expune din  octombrie, o  retrospectivă Andrei Cădere – Peinture sans fin, concepută de Karola Graesslin, Aristid Ihle şi Bernard Marcelis care a fost prezentată în prealabil în Germania şi Franţa. Curatorul expoziţiei de la MNAC, Magda Radu a regândit selecţia şi display-ul pentru spaţiul Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Este foarte greu să aduci în muzeu opera unui artist cu o puternică latură performativă. Privite separat de acţiunile artistului, barele de lemn îşi pierd din farmec, şi mai ales di semnificaţie.  Expoziţia este însoţită de două proiecţii video ale unor acţiuni ale artistului şi o sală cu documente şi fotografii. Magda Radu, împreună cu ceilalţi critici de artă au încercat să depăsească dificultăţile impuse de expunerea artei lui Cădere. Scenografia complexă, traseul curatorial foarte atent gândit plasarea obiectelor într-o expunere surprinzătoare şi non-conformistă oferă o idee aproximativă despre ceea ce a fost Andrei Cădere. Este foarte greu să întelegi construcţia riguroasă şi matematică a barelor în afara explicaţiilor oferite de artist, în afara acţiunilor propuse de el. Action art moare practic odată cu creatorul ei. Recostituirea este doar un bine-meritat omagiu adus artistului, nici de cum nu poate oferi o idee coerentă şi corectă asupra a ceea ce a făcut Cădere. MNAC a completat aceste lipsuri printr-un simpozion ce a precedat vernisajul expoziţiei.

 

  

 

 

Tagged with:

One Response

Subscribe to comments with RSS.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: