Arta din România

despre Dan Perjovschi

Posted in Secolul XXI by artistiromani on November 12, 2008

Ca sa scriu despre Dan Perjovshi o sa uit ca sunt istoric de arta. Pentru ca de data asta nu voi scrie despre un artist important din arta contemporana romaneasca, ci despre artistul meu preferat.  Despre Dan Perjovschi pot scrie doar elogios. Cu toata sinceritatea, il consider cel mai important nume din arta contemporana romaneasca! Pot sa-l laud ca mare artist (si mare om), pot sa ma mir de simplitatea atat de plina de substanta a tot ce inseamna Dan Perjovschi! In  Romania (Bucuresti) ii vedem zidul de la Centrul National al Dansului, iar pe 28 noiembrie o expozitie la Galeria Posibila. Si, bineinteles, grafica din fiecare numar al  revistei 22 (proiect din care face parte din prima zi).  Ce il face atat de mare pe Dan Perjovschi cred ca este de la sine inteles… tot ce face! 🙂

 

In strainatate are contracte cu galerii internationale (Gregor Podnar Berlin, Lombard Freid New York, Michel Ren Paris si Helga de Alvear Madrid), a trecut pe la MOMA, a tinut cursuri prin Lyon, acum fiind prezent intr-o expozitie colectiva la Centrul de Cultura Contemporana Strozzina al Palatului Strozzi din Florenta alaturi de Damien Hrist Marco Brambilla, Fabio Cifariello Ciardi, Calude Closky, Denis Darzacq, Takashi Murakami etc. Mai multe despre expozitia deschisa pe 13 noiembrie 2008 aici.

 

Acum ceva timp l-am intalnit pe Dan Perjovschi la o cafea in Green Hours, unde i-am ascutat povestea. Si am fost uimita de sinceritatea si deschiderea lui. Asa am aflat de carnetelul cu coperti din piele (negre) in care deseneaza tot ce-l inspira. O parte din desenele din carnetel ajung in marile expozitii ale lumii. Toate aceste desene reprezinta o satira (moralizatoare) a lumii contemporane – foarte atent studiate. Se inspira din viata politica actuala si mentalitatea si atitudinea romanilor. Pentru ca se simte roman, si vrea sa traiasca in Romania. Expune si vinde in afara, insa sufletul lui ramane aici. Nu a vorbit despre MOMA sau alte proiecte uriase. A vorbit despre mandria cu care si-a dus mama la Brukenthal sa-i vada numele scris urias, in muzeul din orasul natal, Sibiu.

Tot ce pot sa spun este: felicitari pentru tot si multumesc, domnule Perjovschi!

 

 

 Dan Perjovschi – Dan Perjovschi copil, la un concurs de desene pe asfalt. (Imagine preluata din catalogul expozitiei States of Mind; The Nasher Museum of Art at Duke)

 

 

 Dan Perjovschi  – Dan Perjovschi desenand pe asfalt (aceeasi ipostaza ca in copilarie). (Imagine preluata din catalogul expozitiei States of Mind; The Nasher Museum of Art at Duke)

Tagged with:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: