Arta din România

Alexandra Albu – Recovering street art – inside open space

Posted in Secolul XXI by artistiromani on December 15, 2008

Agresiva poate fi alaturarea unor decoratiuni-obiecte cu cea a unor probleme “serioase” – cum este pictura. Sigur, pictura poate oricand sa intre intr-un framework decorativ, dar aici este vorba de a accepta claritatea si cursivitatea cu care un artist se poate exprima in varii medii. Personalitatea Alexandrei Albu este pentru mine  strans legata de multitudinea de lucruri pe care le face: fie ca participa la targuri de handmade unde isi duce si picturile, fie ca pregateste o expozitie pentru Atelier35, lejeritatea cu care isi determina propriul registru o face reala ca prezenta artistica. Este genul asta de explorare care justifica influenta ei din street art – spatiul public – si pentru ca il intelege natural – pictura ei apartine unui spatiu urban asumat din propriile experiente si strict legata de oameni.

Portrete -Documenting alterity in your own self

Cu o atmosfera cromatica intensa chiar daca diluata cateodata sau, din contra, mult prea stridenta, marcheaza existenta unor socuri de culoare perceptibile ca formele de grafitti care “deterioreaza” cladirile incolore, sunt efecte pe care te astepti sa le gasesti, fiind comfortabile.Exista o naivitate streetwise in lucrari si cred ca in jurul calitatii asteia se misca receptarea lor. Interactiunea cu subiectul poate fi minima, dar expresivitatea lui este ceea ce structureaza imaginea.

Seria de personaje  “decupate” care exista in afara panzei trimite la o conexiune formala cu continua dezvoltare a proiectului UMAN al lui Ciprian Paleologu – desi dinamica exterioara aici lipseste, fiind conturata descriptivitatea – se poate simti un ongoing research care ar trebui sa continue pentru a junge la completarea narativului.

“Inventarea” lui BOB e credibila, identificabila cu ce se intampla intr-un spatiu public foarte bine cunoscut, tehnica mixta – in tratarea suprafetei – releva o “tehnica mixta” a influentelor si a unui dialog personal cu lucrarile. Interiorizata, imaginea aduce in acelasi timp o prezenta publica, vizibila si foarte apropriata de o actiune sociala care incearca sa adune reactii din partea unui public aflat in exteriorul galeriilor si a spatiilor limitative

Alexandra Albu aduce povestea unor personaje sincere care pot exista, care atrag pentru ca sunt apropriate, in imediata existenta imaginativa, deschise spre un public care isi stie locul in outside closed spaces. Ce impresioneaza este noutatea lor – nu a tehnicii sau a reprezentarilor, ci a atitudinii artistului care exista intr-un spatiu neizolat si neintoxicat de cultul contemporan pentru cercuri restranse. Artistul este cu adevarat un “personaj” nou in propriul sau public.

Alexandra Albu

img_2425img_2431img_2457

Tagged with:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: