Arta din România

RE:akt! la MNAC – Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting

Posted in expozitii, muzee by artistiromani on January 19, 2009

www.reakt.org

curator: Domenico Quaranta

22 ianuarie – 13 martie 2009

Prezentare / discutie: joi, 22 ianuarie 2009 / 18:00
Vernisaj: joi, 22 ianuarie 2009 / 19:00 j: 17 decembrie 2008, ora 19:00

Artisti: Lucas Bambozzi, Vaginal Davis, Quentin Drouet, Janez Jansa, Janez Jansa, Janez Jansa, Irwin, Eva and Franco Mattes (aka 0100101110101101.ORG), OHO group, SilentCell Network (Mare Bulc, Janez Jansa, Bojana Kunst, Igor Stromajer)

“RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting” prezinta in premiera lucrari realizate in ultimii trei ani in cadrul platformei “RE:akt!” produsa  Aksioma.

In ultimii ani, termenul “re-enactment” si practicile desemnate de el s-au bucurat de un succes nebanuit in contextul artistic. Pe de o parte, acest succes pare sa fie datorat reactivarii artei performance-ului, atat ca practica artistica avand propria ei istorie, cat si ca gen gustat de noile generatii. Pe de alta parte, termenul “re-enactment” acompaniaza doua fenomene care – cel putin la prima vedere – au foarte putine puncte comune si anume: a reinscena performance-uri artistice din trecut si a revizita, sub forma performance-ului, evenimente “reale”, fie din trecut, fie din viata curenta.

“RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting” isi propune sa cerceteze complexitatea acestui concept, pentru ca in acelasi timp sa il si dizolve, printr-o abordare a termenului “re-enactment” nu doar ca “live action role-playing” ori “living history”, ci si ca strategie a criticii culturale, ca analiza si expresie artistica.

Joi, 22 ianuarie 2009, inaintea vernisajului, va avea loc o discutie publica la care participa Domenico Quaranta, curator al expozitiei; Janez Jansa, artist si director al Aksioma; si teoreticianul italian Antonio Caronia, co-editor al publicatiei RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting , ce se va lansa in martie 2009 (texte de Rod Dickinson, Jennifer Allen, Jan Verwoert, Antonio Caronia si Domenico Quaranta).

Pe 25 martie, expozitia va fi vernisata la SKUC gallery, Ljubljana ( Slovenia ) pentru ca apoi sa fie itinerata la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Rijeka ( Croatia ).

Producator: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana

reaktweb

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: