Arta din România

Expozitiile lui Ion Dumitriu si Nicu Ilfoveanu – itinerate la Brukenthal

Posted in expozitii by artistiromani on March 3, 2009
logo
Va invitam in data de 5 martie la deschiderea expozitiilor Ion Dumitriu/ Groapa de gunoi si Nicu Ilfoveanu/ Steampunk autochrome la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal din Sibiu. Cele doua retrospective vor fi insotite de prezentarea cartilor de artist “Groapa de gunoi” si “Steampunk autochrome”, produse de Galeria Posibila in 2007.
Expunerea de la Sibiu este gandita ca o noua itinerare si in acelasi timp o privire de ansamblu asupra activitatii celor doi artisti. Fotografiile din seria “Groapa de gunoi”, marite dupa diapozitivele din perioada cand Ion Dumitriu era profesor la scoala generala nr.161 din Giulesti-Sarbi, au fost expuse in Bucuresti la Galeria Posibila in 2007, apoi la Galeria Arcade din Bistrita-Nasaud in 2008. Seriei de imagini Steampunk a lui Nicu Ilfoveanu, care investigheaza in maniera poetica peisajul industrial postcomunist, i-au fost dedicate doua expozitii la galerie, in 2005, respectiv 2007. Dumitriu si Ilfoveanu au expus impreuna in 2008, intr-o expozitie colectiva la Galeria Canem din Castellon, Spania, alaturi de Matei Bejenaru si Ion Grigorescu.
Daca la Castellon insa lucrarile expuse construiau un dialog care tematiza schimbarile din societatatea romaneasca, in expunerea de la Brukenthal ele se prezinta individual, in doua expozitii de sine statatoare: Ion Dumitriu la parter, iar Nicu Ilfoveanu la etajul 1.
Amandoua expozitiile se joaca cu relatia fotografiei cu timpul : in cazul lui Dumitriu cu viitorul, fiind vorba de fotografii documentare (“straight”) din anii 70 a caror problematica se schimba din perspectiva momentului prezent in care le privim (ele devin publice pentru prima oara abia in 2007). In schimb in cazul lui Nicu Ilfoveanu tensiunea se naste din raportul cu trecutul. El se foloseste de estetica pe care o avea “obiectul” fotografie la vremea cand Dumitriu documenta “groapa de gunoi” pentru a surprinde locuri si un gen de arhitectura care apartin fizic prezentului, dar pentru care singura miza este trecutul.
Un anumit fel de dialog persista.
untitled_1dezlipit
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: