Arta din România

invitatie vernisaj/Ioan Dreptu la UNA Galeria

Posted in Uncategorized by artistiromani on April 2, 2009

Ioan Dreptu (1944-2008) a studiat pictură monumentală (1963-1969) la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” (azi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti).
A debutat în 1969 la expoziţia naţională a tinerilor artişti din Cluj-Napoca, iar un an mai târziu participă la o altă expoziţie de grup la Galeria Kalinderu (pe atunci galeria academiei de artă). Între 1970-1989, Ioan Dreptu a realizat pictura murală la bisericile din satele Robaia (Călimăneşti) şi Copalnic-Mănăştur (Maramureş).
 
În anii ’80 a avut primele expoziţii importante în străinătate: la Van-der-Heyt Museum din Wupperthal (1986) şi la Galeria Nicolae, din Columbus, Ohio (1987). După 1989 a expus la galeria Stuart-Levi din New York (1990), la galeria Virginia Linch din Rhode Island (1992) şi la Champs-sur-Marne (Franţa).
În 1993 obţine o bursă de un an la Cité Internationale des Arts, Paris, unde deschide o expoziţie personală în aprilie 1994.
În  septembrie 2001 este invitat să expună la Institutul Nicolae Iorga din Veneţia.
 
(Re)cunoscut ca personaj prin excelenţă non-conformist, Ioan Dreptu a impus, în spaţiul cultural autohton, imaginea artistului reticent/şi refractar la orice formă de constrângere, fie ea ideologică, sau doar oficială. Cultivând un individualism exacerbat, a avut curajul de a-şi asuma condiţia dificilă de “mare singuratic”, lucrând în izolarea atelierului său, unde cultiva cu grijă şi răbdare un meşteşug bine stăpânit de “maestru de odinioară”. Condiţia solitară şi independentă i-a permis însă reflecţia exigentă, adesea neîndurătoare, plină de riscuri; căci nimic din ce se petrecea în jurul său „nu-i rămânea străin”. Această atenţie este vizibilă şi se descifrează în mitologia personală a tablourilor sale: obiectele şi personajele incifrează o lume întreagă, privită cu ochiul necruţător al artistului.
« Valoarea artistică şi cea documentară nu se pot despărţi. Calitatea narativă rezultă din contextual usor supra-realist; cromatica este subtilă. Ioan Dreptu a ştiut să exprime demnitate, disperare, rezistenţă intr-un limbaj pictural de eleganţă. … arta lui Dreptu devine dramatica. Talentul pictorului si criticul realitatii sociale se contopesc intr-o imagine obsedantă. » (Mihai Nadin)   
 
UNAgaleria organizează pe 5 aprilie, la un an de la dispariţia fulgerătoare a artistului,  o expoziţie –eveniment de O ZI, prima expoziţie personală din România, prezentând o selecţie dintre  cele mai semnificative lucrări, în mare parte necunoscute publicului.

Ruxandra Dreptu

Advertisements

One Response

Subscribe to comments with RSS.

 1. astrologflorina said, on August 18, 2009 at 7:19 am

  Am urmarit azi un fragment din interviul dv la tvr cultural. Am inteles ca traiectoria prin viata a sotului dv ca si viata insasi a fost una de exceptie. Un studiu astrologic ar fi, desigur, util atat pentru dv. in proiectele pecare le aveti, cat si pentru cei care abia acum privim catre urma sa. Va invit la o discutie pe acest subiect si m-as bucura sa imi permiteti sa vi-l ofer:
  florina_astrolog@yahoo.com
  http://www.astrolog-florina.ro
  http://reteaualiterara.ning.com/profile/FlorinaMarin
  http://astrologflorina.wordpress.com/

  Cu toata stima, Florina Marin


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: