Arta din România

*Sibiu, 19 iunie 2009 – Asemănare flagrantă în Pavilionul României din

Posted in Uncategorized by artistiromani on June 22, 2009

În ultimii ani ne-am obişnuit cu lipsa de înţelegere şi cu modul defectuos de funcţionare a mecanismului de artă contemporană din România. Înţelegem flexibilitatea ideilor, înţelegem coincidenţele, înţelegem faptul că ready-made-ul este o creaţie artistică, înţelegem capacitatea de transfer a semnificaţiilor în lumea actuală a artei, dar nu putem admite că semnul şi conceptul devin acelaşi lucru.

 Am fost surprinşi să constatăm că textura intelectuală, stilul, estetica şi structura unei cercetări începute în anul 2006 de artistul Sebastian Moldovan şi pusă în practică în diferite expoziţii şi proiecte (Catching Passages – Casino de Luxembourg, Luxemburg / Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, Sibiu – 2007, Transfer Rumaenien 1 – Schafhof Künstlerhaus, Freising-München, Luxury is…, Jan Dhaese Galerie, Gent – 2008, D.I.Y. Shelter for the Midnight Sun, propunere pentru Lulea Art Biennial – 2009, coperta PAVILION #13, Sebastian Moldovan – “Sketch for the tomato garden”, ball point pen on paper, 21×30 cm – 2009) se regăseşte în lucrarea “Exuberantia suspended”, a artistei Andrea Faciu, parte a pavilionului României la Bienala de Artă de la Veneţia 2009. E previzibilă explorarea vrejului de fasole şi a grădinilor de roşii, există multe grădini la Veneţia şi multe grădini în expoziţiile lumii şi putem accepta tristeţea şi disconfortul “coincidenţei”, dar comisarul pavilionului, Monica Morariu a fost secretara juriului acestui concurs şi este inacceptabil că nu a observat aceste clare asemănări. Mai mult, din informaţii primite ulterior, se pare că dosarul proiectului “Seducţia intervalului” nu conţinea propunerea de grădină suspendată la momentul jurizării …o serie de coincidenţe ciudate, fiind vorba despre doi artişti români, participanţi la acelaşi concurs. Postmodernismul a anulat grilele de comparaţie şi a introdus deturnarea, reconstrucţia şi re-enacment-ul ca veritabile concepte în arta şi teoria contemporană, dar este de neacceptat ca munca onestă a unui artist să fie anulată din cauza erorilor unui sistem de evaluare confuz şi a lipsei de idei creative. Încă mai sperăm într-un răspuns oficial şi în expunerea publică a dosarelor, pentru a se putea cerceta această asemănare flagrantă, în ambele cazuri onestitatea şi transparenţa fiind de apreciat.

 Pentru autenticitatea celor de mai sus, vă stăm la dispoziţie cu toate documentele legate de această, sperăm noi, întâmplare.

Liviana Dan

 Anca Mihuleţ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: