Arta din România

Eurocentric Circus Maximus

Posted in expozitii by artistiromani on November 9, 2009

 Vernisaj: Joi 12 Noiembrie 2009, ora 19,

Unicredit Ţiriac Bank sucursala Millennium, Calea Victoriei nr. 88

Artist vizual: Aurel TAR

Curator: Cosmin Nasui

ecm1

 

Țara monedelor fără patrie

 

“Monedele fără țară au și ele o țară a lor numită de Aurel TAR “Eurocentric Circus Maximus”. Aceste monede arată de parcă ar fi ale mai multor țări și de fapt nu sunt ale niciuneia dintre ele. Sunt valori simbolice fără granițe, născute din fuziuni culturale și istorice, ca și cum rivalitățile unor țări vecine ca Franța și Marea Britanie, ori ale unor state mai îndepărtate precum S.U.A. și Rusia nu s-ar fi petrecut niciodată.

Reversul micului obiect banal, prețuit la fel, peste tot în lume, indiferent de țară sau cultură și la fel de actual ca și în antichitate filtrează locurile comune ale specificului național ori regional la nivel iconic. Uneori ridicolul apare din situații mutante precum cea a dolarului uzbek pe reversul căruia se întâlnesc Washington cu Lenin, (Liberty… In Marx We Trust), iar cele două superputeri coexistă, ori în pound-ul sovietic, ca monedă unică a Commonwealth- ului post-comunist.

 Esențializarea stilistică a lui Aurel TAR atinge cu “Eurocentric Circus Maximus” pragul unei dorite tehnicizări atât a desenului și compoziției, cât și prin aplatizarea riguroasă a culorii asumată de artist ca “pictură techno”. Suprafața picturilor sale folosește din plin rasterul punctat, ca acela al unui panou cu leduri ori al unei cusături tip goblen supradimensionate, devenit o caracteristică a artei sale.

Proiectul expozițional “Eurocentric Circus Maximus” se oprește asupra detaliilor interacțiunilor și mixajelor culturale ale globalizării din noua țară a monedelor fără patrie”

Cosmin Năsui – http://www.modernism.ro/

 

Advertisements
Tagged with: ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: