Arta din România

Raspunsul ICR

Posted in Secolul XXI by valentinaiancu on January 25, 2010

Problemele pe care Mircea Nicolae le face cunoscute intr-un raport foarte amplu si edificator pentru multa lume au impus, evident, un raspuns din partea ICR. Care este pozitia ICR vizavi de problemele  unui artist rezident 6 luni la Venetia? Se spala pe maini fara jena, nu se scuza pentru problemele pe care le-a intampinat Mircea acolo. Ba mai mult… artistul este acuzat de subiectivism etc. In cele din urma victima este vinovat. Pozitia ICR este de-a dreptul ridicola!!!

Cititi mail-ul de mai jos:

From: Roxana Cernea <info_icr (at)yahoo. com>
To: vlad nanca
Sent: Mon, 25 January, 2010 10:43:05
Subject: Rezidenta IRCCU Venetia – Precizari

Rezidenta la IRCCU Venetia pe durata Bienalei nu a fost desfiintata.
Precizarile Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

In legatura cu textul postat de dl. Mircea Nicolae sub doua titluri diferite (“rezidenta la icr venetia pe durata bienalei de arta a fost desfiinta[ta] ” si “raport de rezidenta la icr venetia – iunie/noiembrie 2009”), Institutul Cultural Roman aduce urmatoarele precizari:

“Raportul de rezidenta la ICR Venetia – iunie/noiembrie 2009” contine pozitia dlui. Mircea Nicolae privind colaborarea sa cu IRCCU Venetia in perioada 1 iunie–20 noiembrie 2009, cand a fost si beneficiarul unei burse de 1000 de euro/luna, conform statutului rezidentei.

Obiectivele si oportunitatile primei rezidente la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia pe timpul Bienalei de Arta au fost specificate atat in anuntul dat publicitatii, cat si in regulamentul concursului, care a fost mediatizat din timp, prin variate modalitati de informare:

„Programul ofera posibilitatea unui artist plastic roman de a expune un proiect propriu, pe intreaga perioada a Bienalei de la Venetia, in Noua Galerie a Institutului. Castigatorul concursului va beneficia de o rezidenta care ii va permite sa se consacre unei activitati de conceptie si creatie, sa lucreze in mediul cultural si artistic italian, sa stabileasca contacte cu artisti, critici de arta, galeristi si colectionari italieni, sa creeze legaturi cu mediile profesionale specifice din Venetia si Italia. De asemenea, artistul castigator va intra in contact cu unele dintre cele mai importante colectii de arta moderna si contemporana din lume: Peggy Guggenheim Collection (Solomon R. Guggenheim Foundation), Ca’ Pesaro – Galleria Internazionale d’Arte Moderna, Palazzo Grassi si viitorul centru expozitional Punta della Dogana (François Pinault Collection).

Programul de rezidenta urmareste incurajarea modalitatilor novatoare de analiza si interpretare creativa a tematicii generale si a criteriilor Bienalei de la Venetia, precum si utilizarea, in proiectul expozitional, a maximei vizibilitati a spatiului pus la dispozitie (Noua Galerie a Institutului) .

Atat Institutul Cultural Roman cat si filiala sa de la Venetia au luat act de aspectele prezentate de dl. Mircea Nicolae in “Raport”, care se refera cu precadere la conditiile de locuit si la raporturile sale cu membrii echipei IRCCU Venetia in perioada 1 iunie–20 noiembrie 2009, exprimandu-si insa nedumerirea fata de absenta din “Raport” a unor minime precizari privind atat modalitatile prin care rezidentul a indeplinit obiectivele mentionate, cat si rezultatele rezidentei sale de sase luni la IRCCU Venetia, in contextul si pe durata celei de-a 53-a editii a Bienalei de Arta.

Rezolvarea unora dintre aspectele de natura logistica si organizatorica semnalate de dl. Mircea Nicolae se inscrie, de altfel, in demersurile comune ale Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Institutului Cultural Roman, Ministerului Afacerilor Externe si Uniunii Arhitectilor din Romania pentru o cat mai buna reprezentare a Romaniei la Bienala de la Venetia incepand chiar din acest an, cand se va desfasura cea de-a XII-a editie a Bienalei de Arhitectura.

In acest sens, unul din principalele obiective ale acestor demersuri este inscrierea Romaniei in sectiunea principala a Bienalei, “Partecipazioni Nazionali”(” Participari Nationale”), cu doua proiecte: unul gazduit de Pavilionul Romaniei din “Giardini della Biennale” iar celalalt de Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Acesta a fost, de altfel, unul din obiectivele initiale ale infiintarii unei rezidente la IRCCU Venetia: inscrierea proiectului rezidentului in circuitul Bienalei. Acest obiectiv nu a putut fi indeplinit anul trecut din motive obiective, ceea ce nu inseamna ca a fost abandonat sau “desfiintat” . Astfel,  datorita eforturilor conjugate ale institutiilor mentionate mai sus si a raporturilor foarte bune pe care IRCCU Venetia le-a stabilit, in numele Romaniei, cu organizatorii italieni ai manifestarii, obiectivul va putea fi indeplinit chiar din acest an.

In consecinta, in evolutia fireasca catre intarirea semnificativa a prezentei Romaniei la una din cele mai prestigioase manifestari internationale in domeniul artelor vizuale, castigatorul concursului pentru proiectul ce va fi gazduit de Noua Galerie a IRCCU Venetia nu va mai avea statutul de rezident, ca in 2009, ci acela de autor al celui de-al doilea proiect cu care tara noastra va participa la Bienala de Arta, respectiv de Arhitectura de la Venetia. Autorul si proiectul sau vor avea, astfel, atat drepturile, cat si responsabilitatile reprezentantilor celorlalte tari participante.

Anuntarea noului concurs – comun pentru selectia celor doua proiecte nationale – va fi facuta publica in timp util, respectand criteriile specifice de eligibilitate atat in raport cu tematica generala a editiei din acest an a Bienalei de Arhitectura de la Venetia, cat si cu exigentele proprii fiecaruia dintre cele doua spatii expozitionale.

Astfel incat, in raport cu aspectele mentionate, afirmatiile domnului Mircea Nicolae reprezinta atat o grava dezinformare a opiniei publice, prin preluarea din surse neautorizate si prezentarea partiala sau deformata a unor informatii, cat si prin minimalizarea eforturilor, inclusiv financiare, ale institutiilor implicate in organizarea participarii Romaniei la Bienala.

Precizam deci ca rezidenta la IRCCU Venetia nu a fost desfiintata, ci se afla intr-un proces de elaborare a unui nou statut, in conformitate cu exigentele si regulamentul prestigioasei manifestari internationale, transformandu- se astfel in cel de-al doilea proiect cu care Romania va participa la Bienala.

In consecinta, cu atat  mai grava este acuzatia domnului Mircea Nicolae conform careia rezidenta de la IRCCU Venetia ar fi fost desfiintata ca urmare a unei presupuse incercari de a ascunde aspectele sesizate in “Raportul de rezidenta”. In acelasi context, sunt prezentate cu o clara intentie defaimatoare evenimentele organizate la Bucuresti si programul de burse si rezidente al Institutului Cultural Roman, atat prin personalizarea si generalizarea negativa a activitatii sale din 2009 ca rezident, cat si prin dezinformarea privind o asa-zisa desfiintare a rezidentei la IRCCU Venetia.

Opinia publica si mass media din Romania vor fi informate in timp util despre finalizarea demersurilor inter-institutional e amintite mai sus si despre modalitatile de inscriere si participare la concursul national pentru desemnarea celor doua proiecte cu care Romania se va prezenta la Bienala de Arhitectura din acest an (29 august – 21 noiembrie 2010). De asemenea, precizam ca dubla prezenta romaneasca va continua si in cazul Bienalei de Arta de la Venetia, respectiv incepand cu cea de-a 54-a editie, care se va desfasura in anul 2011.

Biroul de Presa al Institutului Cultural RomanLeave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: