Arta din România

Noaptea de sanziene

Posted in Uncategorized by artistiromani on February 3, 2010

Azi la Biblioteca pentru toti a aparut romanul Noaptea de Sanziene (Mircea Eliade) cu Zana Lacului (Kimon Loghi) pe coperta.

Kimon Loghi s-a născut în Grecia, dar la scurt timp după nașterea lui     familia s-a mutat la București. După terminarea studiilor de pictură la Școala de Arte Frumoase din București, Loghi pleacă șă-și definitiveze formația profesională la Munchen, Paris și Viena. Viziunea artistului, perfect adaptată gustului oficialităților, a fost puternic influențată de spiritul Seccesion al picturii muncheneze.

Lumea feerică a basmului l-a inspirat într-o serie de compoziții apropiate spiritului picturii nazareene, pe care le-a expus la Internaționala Seccesion din 1898 de la Glaspalast (Munchen) și la Expoziția Universală din 1900 de la Paris. „Zâna lacurilor” face parte din seria lucrărilor în care Loghi recurge la lumea legendelor și fantasmelor pentru a crea funziunea dintre basmul românesc și alegoria simbolistă. Halucinantă, “Zâna lacului” ilustrează un tip de frumuseţe malefică. Ea este o apariţie întrupată din alge şi mâl, totdeauna plasată într-un context erotic. Asocierea zânei malefice a lui Loghi cu romanul eliadesc devine posibilă datorită titlului sugestiv pe care Eliade l-a ales: “Noaptea de Sânziene”. La 24 iunie, când cerurile se deschid “pentru cei care ştiu să le privească”, maleficul şi beneficul convieţuiesc în acelaşi plan, iar magia şi închipuirea dau naştere unor făpturi stranii. Este noaptea pe care o alege Eliade pentru a-şi contura personajele, noaptea în care se naşte “Zâna lacului”.

© Muzeul National de Arta al Romaniei

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: