Arta din România

Riscuri Mecanice. Afise securitatea muncii @ atelier 35 – miercuri 17 martie

Posted in expozitii by artistiromani on March 15, 2010

Galeria Atelier35 va invita miercuri, 17 martie, ora 19:00 la vernisajul expozitiei “Riscuri Mecanice. Afise securitatea muncii.”

Expozitia “Riscuri mecanice” vizeaza recuperarea unor repere vizuale importante din zona design-ului grafic romanesc prin expunerea a peste 130 de afișe datand din prima jumatate a anilor 90.

Sunt astfel documentate mutatiile stilistice survenite in design-ul de afis prin imbinarea structurilor grafice ale constructivismului rus cu pattern-uri vizuale specifice realismului socialist dar si cu umorul caricatural al benzilor desenate frantuzesti

Avand ca tema centrala protectia muncii, mesajele de atentionare ale afiselor releva obsesia accidentului ca anxietate majora a progresului tehnic. Principiului precautiei, dublat intotdeauna de proximitatea pericolului, ii corespunde exhibarea vizuala a traumei anterioare ce a facut vizibilila posibilitatea recurentei accidentului. In lipsa unei accidentologii, acesta poate fi inteles, asa cum o face Paul Virilio, ca o inventie, o descoperire a ceea ce a fost ascuns si asteaptă sa se intample. Insa odata decontextualizat, mesajul isi pierde referentul transformand galeria intr-o zona in care negocierea de sens se desfasoară la nivel vizual. Afisele si-au pierdut utilitatea in aceeasi masura in care le este negociata, pe simeze, valoarea estetica.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: