Arta din România

Portret de familie. Mad Pets & Englishmen

Posted in expozitii by valentinaiancu on May 16, 2010

Spatiul de arta contemporana Atelier 030202 prezinta expozitia de pictura a artistului Mihail Cosuletu in perioada 25 mai-9 iunie 2010.
Deschiderea va avea loc marti, 25 mai 2010, incepand cu orele 19:00. Coloana sonora va fi asigurata de Traian Chereches. Pentru cei interesati, se va organiza o conferinta de presa in aceeasi zi, incepand cu orele 17:00.
Programul de vizitare este zilnic intre orele 10:00-16:00.

Proiectul a fost conceput cu doi ani in urma si prezinta cele mai recente lucrari ale artistului. Apetenta pentru pictura nu l-a parasit nicio clipa pe autor, chiar daca tentatia tehnologiei si a conceptualizarii este mare in mediul in care se afla. Dimpotriva, observam o pasiune constanta pentru materie, pentru tehnica si pentru seriozitatea regizorala cu care isi defineste, plastic, personajele si decorurile. 
 
“Am fost bantuit ani de-a randul de ideea si de dorinta de a face ceva important. Important pentru mine, important pentru cei din jur etc. Am cautat foarte mult timp un subiect capabil sa genereze aproape de unul singur o opera majora. In momentul in care am renuntat la aceasta abordare artificiala, am dobandit o liniste care m-a facut capabil de luciditatea necesara unei picturi, daca nu majore, cel puţin veridice. (…)
Am renuntat la toate preocuparile tematice anterioare si la binecunoscutele etichete distribuite echitabil intregului mediu artistic romanesc. Trebuia sa raman doar cu ce aveam de spus. Rezultatul nu este neaparat placut, frumos sau satisfacator din punct de vedere intelectual pentru ca nu asta trebuie sa fie. Nu este ceva usor digerabil, pentru ca in spatele picturii se afla niste factori determinanti deloc placuti. Toata aceasta serie de picturi pleaca de la un sentiment pregnant de nemultumire.”  (Mihail Cosuletu – fragmente din dialogul purtat cu Simona Vilau, curatoarea expozitiei)
 
“Unul dintre citatele preferate ale lui Mihail Cosuletu este din Sigmar Polke si suna cam asa ‘We cannot rely on it that good painting will be made one day. We have to take the matter in hand ourselves’ (Nu ne putem baza pe faptul ca pictura de calitate se va face intr-o zi. Trebuie sa ne ocupam de asta noi insine). Această butada cu rol mantric are rol de autostimulare.
Chiar daca nu este un exploziv si un expansiv, se gandeste incontinuu la preocuparile sale artistice. Ii plac lucrurile mari si vrea sa faca lucruri mari. Cand vrei sa faci lucruri mari, viata nu este deloc usoara. Cand vrei sa faci lucruri mari, restrangi aproape pana la zero scala de compromisuri. Tot atunci, drumul se ingusteaza si devine anevoios. La un moment dat te trezesti aproape singur si cu un bagaj inutil de balast acumulat in timp. Se petrece o criza interioara si o iei de la un fel de zero. 
Expozitia Portret de familie. Mad Pets & Englishmen este un traseu inceput de Mihail Cosuletu după momentul zero al crizei. Citandu-l, se prea poate ca rezultatul sa nu fie unul prea teatral sau prea pretios, ci doar discursul foarte convingator al unui om cu valori liberale si cu principii, pare-se, sanatoase.” (Simona Vilau – curatoarea expozitiei)
Bio:
 
Mihail Cosuletu (7.11.1982) este un artist roman originar din Brasov. Traieste si lucreaza in Bucuresti din 2001.
Licentiat in pictura (2005) la UNA Bucuresti, Mihail Cosuletu a participat la numeroase expozitii in tara si in strainatate. In 2008 a reprezentat Romania la prima editie a Biennale delle Arti dell’Unita d’Italia si a participat, in acelasi an, la cea de-a noua editie a Bienalei de Miniatura de la Gornji Milanovac, Serbia, alaturi de alti artisti romani.
Portret de familie. Mad Pets & Englishmen este cea de-a patra expozitie personala a lui Mihail Cosuletu.Este castigatorul Premiului Alexandru Tzipoia pentru cea mai buna expozitie de tineret din 2007 si al Marelui Premiu SIP 2009 de la Muzeul Florean din Baia Mare.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: