Arta din România

MatériO @ MNAC

Posted in expozitii by artistiromani on June 15, 2010

expoziţie MatériO, vernisaj 23 iunie 2010, MNAC

Expoziţia MatériO/Inspired by nature imaginează o scenografie demnă de un laborator SF unde Natura e sursa inepuizabilă a cunoaşterii. O colecţie de mai mult de 50 de materiale care ridică întrebări despre imitaţie, frontiera între natural şi artificial şi biomimetism va fi prezentată publicului în această expoziţie a matériO, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti şi găzduită de MNAC, până pe 18 iulie 2010.

Natura este singura « industrie » care a stăpânit pe deplin dezvoltarea durabilă iar designerii de azi se inspiră mult din fenomenele naturale pentru a crea obiecte de uz comun cât mai apropiate de organismele naturale. Expoziţia MatériO/Inspired by nature aduce laolaltă astfel de obiecte de designer (Mathieu Lehanneur, Gilles Belley), dar şi creaţii textile (GuetaTzuri), proiecte arhitecturale (agenţia Kokkugia), fotografii (Pascal Goetgheluck), cu un total de mai mult de 50 de materiale folosite.

Marca TzuriGueta s-a lansat în 2006 în colecţii având ca materiale de bază siliconul şi mătasea. Dacă iniţial a lucrat pentru Christian Lacroix, Jean-Paul Gaultier, Givenchy, Armani, Christian Dior, aceste colecţii se vând acum în Europa, Statele Unite şi Japonia. Colecţiile actuale sunt inspirate din lumea marină macroscopică şi lumea vegetală. Mult mai animal, boneproject al lui Andy Ross foloseşte ca material osul, într-o reflecţie asupra raportului uman cu animalele şi cu moartea, creând accesorii de zi de zi, cum ar fi ceasuri, şi o diversitate de alte obiecte.

Mathieu Lehanneur cu ale sale Elemente Domestice/Eléments domestiques îşi propune să creeze habitatul-epidermă, care să ne reechilibreze senzaţiile şi emoţiile. Astfel, Elément O este un plămân domestic care asigură concentraţia ideală de oxigen în aer prin activarea spirulinei, o algă microscopică. În acelaşi sens evoluează şi proiectul Fabrica vegetală/ Fabrique Végétale al lui Gilles Belley: o serie de obiecte domestice din agro-materiale (reziduuri agricole biodegradabile) care caută să creeze noi practici în simbioză cu lumea naturală. Pe 50 ecrane video, vizitatorii vor putea admira fotografiile macro ale lui Pascal Goetgheluck cu structurile intime ale eşantioanelor prezentate.

Printre efectele naturale pe care le (re)descoperim în această expoziţie se numără:

– Efectul lotus, descoperire a anilor 70, inspirat din proprietatea suprehidrofobică a frunzelor de lotus şi folosit astăzi pentru betoane hidrofugante şi pentru căzi.

– Efectul piele de rechin, vedeta competiţiilor olimpice de înot din 2004.

– Efectul velcro, descoperit în 1948, inventat plecând de la ciulini agăţaţi în blana câinilor.  Reproduşi după 8 ani de cercetare, cârligii minusculi ai plantei sunt acum peste tot în mediul nostru cotidian.

Lecţiile pe care ni le dă natura:

• Foloseşte o singură formă de energie principală : energia solară.

• Nu consumă decât cantitatea de energie de care are nevoie.

• Adaptează forma funcţiei.

• Reciclează tot.

• Pariază pe diversitate.

• Lucrează cu expertize locale.

• Limitează excesele din interior.

• Foloseşte constrângerile ca pe o sursă de creativitate.

Janine Benyus, biologist, autoarea cărţii Biomimicry: Innovation Inspired by Nature

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: