Arta din România

THE UNBEARABLE OTHER

Posted in expozitii, Secolul XXI by artistiromani on February 24, 2011

George Anghelescu – Ștefan Ungureanu

Curator: Valentina Iancu

Atelier Zerotreizerodoizerodoi

Strada Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti

4 – 22 martie 2011

Vernisaj: 4 martie 2011, ora 19

Vineri, 4 martie, ora 19 va avea loc la Atelier Zerotreizerodoizerodoi vernisajul expoziţiei The Unbearable Other semnată George Anghelescu şi Ştefan Ungureanu, curator Valentina Iancu.

Lucrările interoghează permanenta problemă a „celuilalt” într-o raportare conflictuală şi competitivă. În construcția discursurilor “celalalt” este miza și reperul contrastului continuu care, simultan, creează și eliberează tensiune. Expoziţia se conturează sub forma unui dialog vizual între George Anghelescu şi Ştefan Ungureanu pe marginea determinismului cultural şi a reflexelor condiţionate ale istoriei (personale şi universale). Este o aducere a generalului în particular şi o disecare  asumată a sensurilor generate de conflictele interumane. Atât la nivel formal cât şi semiotic, cei doi artişti se raportează diferit la problemele socio-culturale ale contemporaneităţii. Comparația generează complementaritate, prin intermediul căreia fiecare dintre ei este pus într-o lumină nouă.

George Anghelescu urmărește violența din imediatul cotidian și o tratează cu o detașare ludică decelabilă în contrastul vizual dintre subiect și limbajul plastic adoptat. Nu judecă și nu tranșează ci privește tertipurile naturii umane și le pune în operă. Formele seculare de manifestare a conștiinței sunt încărcate de kitsch, de nevoia de epatare. Spectacolul cotidian este agresiv și copleșit de reflexele condiționate ale istoriei personale, dar şi de determinațiile tari ale unor modele pseudo-culturale. George Anghelescu nuanțează permanent una dintre ideile majore ale lui Nietzsche: “esența cea mai intimă a existenței este voința de putere”. Lucrările lui surprind, într-un vizual tumultuos, puterea stigmatului personal, adâncind prăpastia dintre adevăr și opinie.

Urmărind firul cauzalității la Ștefan Ungureanu miza este revelarea unei speculații absurde, investigarea hazardului antropogen. Subiectul este un pretext formal pentru a folosi analiza dinamică a batimetriei într-o manieră spiritualizată. Ștefan Ungureanu urmărește sistemul dinamic al funcționării fizice a Pământului și alege din structurile concrete acele elemente care pot deveni expresive în opera de artă.  Autenticitatea demersului său constă într-o supralicitare a senzorialului într-un câmp paradigmatic construit din acțiune și aparență.  

Conflictul dintre ei depășește trivialul „si vis pacem para bellum” și dezvoltă acele elemente pozitive specifice contrariilor care reușesc să se valorifice reciproc.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 4- 22 martie 2011 la Atelier Zerotreizerodoizerodoi. (V. I.)

George Aghelescu (n. 1985) este artist vizual, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. A expus în Bucureşti, New York, Roma şi Tel Aviv. Realizează grafică publicistică pentru mai multe reviste din Bucureşti.

Ştefan Ungureanu (n. 1984) este artist vizual, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. A expus în Aarau, Bucureşti, Halifax, Hunedoara, Lisabona, Madrid, Paris, Veneţia, Viena,  şi New York.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: