Arta din România

Arta vine în Pantelimon. Privim cartierul

Posted in expozitii by artistiromani on October 4, 2011

Arta vine în Pantelimon. Privim cartierul

6 octombrie – 31 noiembrie

Vernisaj: 6 octombrie, ora 19:00

Organizarea expoziției: Alma Cazacu, Cynthia Canela, Valentina Iancu

Artiști: George Anghelescu, Dana Bălăneanu, Alma Cazacu, Nicolae Comănescu, Kuki Constantinescu, Suzana Dan, Adriana Horga, Sebastian Moldovan, Dan Perjovschi, Lea Rasovszky, Ștefan Ungureanu, Simona Vilău, Dan Voinea.

Make a Point, Şos. Morarilor nr. 1

 

Joi, 6 octombrie 2011, ora 19, va avea loc la Make a Point deschiderea expoziției de artă contemporană Privim cartierul.

Bucureștiul este un oraș în care centralitatea joacă un rol decisiv în stratificarea socială, economică, politică etc. Stereotipurile, cu o baza mai mult sau mai puțin reală, asociază zona nordică a capitalei clasei bogate, în timp ce sudul revine cartierelor muncitorești, sărace. În raporturile centru-periferie, în cartierele muncitorești sunt vizibil defavorizate social și politic. Urbanismul se reduce la blocurile  așa-zis comuniste, dispuse de-o parte și de alta pe bulevarde largi și impersonale. Spațiul public este în general doar de două categorii: un spațiu al întâlnirilor (parcul, biserica și zona din imediata apropiere a blocului) și spațiul de tranzit  (piața, stațiile mijloacelor de transport în comun).

În perioada capitalistă cartierele sărace de periferie au fost lipsite de un spațiu destinat consumului cultural și al socializării, cinematografele, teatrele sau sălile de expoziții au dispărut o dată cu desființarea căminului cultural comunist.

Spre deosebire de alte cartiere periferice, Pantelimonul este cunoscut și perceput prin intermediul versurilor trupei B.U.G Mafia. Originari din Pantelimon, băieții de cartier de la Mafia sunt de peste 15 ani liderii hip-hop-ului românesc, universul lor fiind inspirat din viața de stradă a Pantelimonului. Real sau nu, mitul s-a format, imaginea unui Brooklyn la marginea Bucureștiului fiind și astăzi în picioare, chiar dacă viața în Pantelimon nu diferă de cea din alte cartiere sau chiar de cea din centru. Pornind de la realitatea contemporană a cartierului am ridicat unui număr de artiști contemporani problema de-a pune în operă imaginea orașului la periferie.

Expoziția Privim cartierul propune un traseu generic printre imagini reale, mituri și stereotipuri asupra cartierului

Reunind lucrări semnate de 13 artiști contemporani, Privim carierul își propune să aducă în fața publicului imaginea orașului la periferie. Sunt valorificate cât mai multe dintre aspectele specifice cartierelor muncitorești, de la reprezentări obiective ale realităţii de aici sau stereotipuri deja foarte prezente în mentalul colectiv, la imagini relevante prin prisma istoriei personale a artistului.

Uneori, vizitatorul întâlneşte noi moduri de raportare la mediul urban şi inspirat de ipostazele cotidiene [re]valorizate de artişti, este îndemnat să descopere într-o altă lumină cartierul său binecunoscut. Alteori, se confruntă cu diverse mituri şi prejudecăţi despre locuitorul periferiei, pe care le poate interoga sau descoperă pur şi simplu un spaţiu lejer şi familiar, în care se poate simţi.. la el în cartier.

Privim cartierul face parte din proiectul Mă numesc cartier, proiect de regenerare urbană inițiat de Make a Point, care își propune să ofere alternative culturale pentru petrecerea timpului liber în Pantelimon.

Amplasat într-o hală a Postăvăriei Române, Make a Point este primul centru de cultură contemporană din cartierul Pantelimon.

 

http://www.makeapoint.ro/

Metrou.
Costin Georgian – Magistrala 1
Tramvai.
Liniile 14, 46, 55 – Stația Șoseaua Morarilor / Șoseaua Fundeni
Bus.
Troleibuze 70, 79 – Stația Bd. Basarabia
Autobuze 102, 253, 400 – Stația Bd. Basarabia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: